Το έθιμο του Κλήδονα στην εποχή των Dating Apps

Το έθιμο του Κλήδονα με καταβολές στην αρχαιότητα αποτελεί ακόμη και σήμερα την αγαπημένη γιορτή του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα και την έναρξή του.

Όπως δηλώνει και η ορθογραφία της λέξης προέρχεται από την αρχαία λέξη καληδόνα= φωνή, φήμη, θεϊκός λόγος, προφητεία και ουδεμία σχέση έχει με το ρ. κλειδώνω. Ημερολογιακά συμπίπτει σχεδόν με το θερινό ηλιοστάσιο, μα και με τη λατρεία του θεού Ήλιου.

Τα τελευταία χρόνια πλέον αναφερόμαστε σε αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα έχοντας περισσότερο στο νου μας το κάψιμο των Μάηδων την παραμονή της εορτής του Αϊ-Γιαννιού στις 23 Ιουνίου. Ακολουθεί η μεταφορά του αμίλητου νερού, και ως επιστέγασμα της βραδιάς τα γλέντια στις πλατείες.

έθιμο του Κλήδονα
Πηγή εικόνας: creteplus. gr

Αυτά δεν είναι παρά τα πιο γνωστά τμήματα της τελετουργίας στο έθιμο του Κλήδονα. Το οποίο ωστόσο εμπλουτίζεται με διάφορα στοιχεία, κοινά στις περισσότερες περιοχές,αλλά και με πολλές παραλλαγές. Στην ουσία του, το έθιμο του Κλήδονα είχε ως βασικό σκοπό την κοινή συναναστροφή των νέων και των δύο φύλων, την από κοινού διασκέδαση και το συνταίριασμά τους. Ήταν μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες που είχαν εξάλλου.

Το πέρασμα πάνω από τις φωθιές, τα πειράγματα κατά τη μεταφορά του αμίλητου νερού, οι ελευθερόστομες μαντινάδες δημιουργούσαν ένα κλίμα ευθυμίας, ξεγνοιασιάς και ελεύθερης έκφρασης. Ομοίως και τα ριζικάρια που τοποθετούνταν στο κουρούπι, μα και ο χορός στο γλέντι που ακολουθούσε.

Οι ευσεβείς πόθοι των νέων για εξεύρεση του ταιριού τους και τα χωστά ως τότε συναισθήματά τους έβρισκαν δίοδο έκφρασης μέσα από το έθιμο του Κλήδονα. Ειδικά σε εποχές όπου το φλερτ και η απ’ ευθείας επικοινωνία μεταξύ των ερωτευμένων νέων ήταν σχεδόν απαγορευμένη.

έθιμο του Κλήδονα
Πηγή εικόνας: e-storieskritis.gr

Και με το πέρασμα των χρόνων φτάνουμε στο σήμερα. Όπου τα αγνά χτυποκάρδια και η γλυκιά αγωνία του Κληδόνου φωλιάζουν μόνο στις στορήσεις των παππουδογιαγιάδων μας. Οι οποίες σε συνδυασμό με την αναβίωση του εθίμου κρατούν έστω ζωντανές τις μνήμες αντάμι με τις αξίες που τις συνοδεύουν.

Γιατί ποιος νέος πλέον περιμένει τον Κλήδονα για να εκφράσει το ενδιαφέρον του… Ποια κοπελιά πίνει από τ’ αμίλητο νερό ώστε να ΄νειρευτεί το μέλλοντα σύζυγό της… Η ελευθερία της έκφρασης και η τεχνολογία καθιστούν το έθιμο του Κλήδονα τουλάχιστον παρωχημένο ως προς το σκοπό του. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.

Αυτό που μας λείβεται στην εποχή των Dating apps δεν είναι παρά η βαθύτητα των συναισθημάτων,η ώριμη έκφραση και η αποφασιστηκότητα στις επιθυμίες μας. Έχουμε όλα τα μέσα εξεύρεσης συντρόφου κι όμως η μοναξιά μάς περονιάζει ακόμη και στο κατακαλόκαιρο. Ο κόσμος έχει γίνει ένα μεγάλο χωριό, μα δε γρικούμε μουδε το χτυποκάρδι τ’ απατού μας. Κι αυτές ακριβώς τις αξίες έχει να μας διδάξει το έθιμο του Κλήδονα, μια αρχαία γραφική γιορτή που αναβιώνει έως και σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *