Καλοκαιρινή πανσέληνος στην Κρήτη

Κάθε καλοκαιρινή πανσέληνος στην Κρήτη είναι μαγική.Σαν το φεγγάρι να προβάλλει κατάφορτο με την ιστορία αυτού του τόπου και τους θρύλους που τη συνοδεύουν.

Το φως της πανσελήνου λούγει το νησί κάνοντας τους τσικιμάδες και τα στενορύμια να λαμπυρίζουν αποκτώντας κίνηση και ζωντάνια. Τα κάστρα, τα παλάτια και όλα τα αρχαιολογικά μνημεία μοιάζουν να φωταγωγούνται απόκοσμα. Διηγούνται αποξαρχής τα όσα έχουν ιδωμένα στο πέρασμα των αιώνων, αρκεί να στέρξει κιανείς να τως-ε φρουκαστεί.

καλοκαιρινή πανσέληνος
Πηγή εικόνας: kriti24.gr

Μια καλοκαιρινή πανσέληνος είναι η ιδανική αφορμή γι’ αποσπερίδες, γλέντια, μαζώξεις και παντός είδους αθιβολές και στορήσεις. Απ’ τα δώματα, τις λοτζέτες και τις πλατείες γρικούνται αθάνατες μελωδίες και μυσθαγωγικά φωνοκόπια.

Ακόμη και τώρα, ή μάλλον ειδικά τώρα, όπου ύστερα από μια χειμωνιά που κράτησε πάνω από έναν χρόνο, η καλοκαιρινή πανσέληνος γίνεται σύμβολο της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της ονειροπόλησης. Αποτελεί το έναυσμα για την ανθρώπινη επαφή, την από κοντά επικοινωνία. Είναι το μεταίχμιο κατά το οποίο λίγο ή πολύ κάνουμε τον απολογισμό μας κι ίσως ένα ξεσκαρτάρισμα.

Είναι από κείνες τις βραδιές οπου θαρρεί κανείς πως οι αφανταξές δε ζουν μόνο στα παραμύθια των γιαγιάδων. Τα φαράγγια και τα ρυάκια φαντάσσουν ξανά, τα χάλαβρα αποχαιρετούν οι ψυχές των παλιών ενοίκων τους. Σε κάθε σταυροδρόμι περιμένει πως θα κουτελώσει τσι νεράιδες που χορεύουν γύρω απ’ τον κύκλο του μαχαιριού. Ίσως και με το ξημέρωμα κάποιοι νέοι να ‘ναι γ-ή ξετελεμένοι λυράρηδες γ-ή μουγγοί. Σε μια καλοκαιρινή πανσέληνο εξάλλου, όλα μπορούν να συμβούν.

Της Νικολέτας Ζερβάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *