Φουρόγατος: Η αγριόγατα της Κρήτης – Ιστορία απο το 1905

Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1905. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα ζώο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.

Ζώα Κρήτης

Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι.

Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4 ως 7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο.

Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων, όπου βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζει στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ζουν αρκετοί στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ, όπου προκαλούν προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα».

Ο φουρόγατος για πολλά χρόνια θεωρούνταν εξαφανισμένος, ένα “ζώο-φάντασμα”, και οι μαρτυρίες για την ύπαρξή του περιορίζονταν σε βοσκούς. Μοναδικό χειροπιαστό επιστημονικό στοιχείο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα ήταν δύο δέρματα που είχε αγοράσει το 1905 μια Αγγλίδα επιστήμονας στα Χανιά. Ωστόσο, στις 10 Απριλίου του 1996 δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Perugia, που μελετούσαν τα σαρκοφάγα ζώα της Κρήτης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έστησαν παγίδες κοντά στον Πλάτανο Αμαρίου. Σε μία από αυτές πιάστηκε ένας αγριόγατος! Αργότερα, βοσκός εντόπισε μια φωλιά με 5 μικρά γατάκια στο δάσος του Ρούβα.

Συνοπτικά:

ΚΑΤΑΓΩΓΗ
  Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες, ο αγριόγατος είτε έφτασε στην Κρήτη πριν τον οριστικό αποχωρισμό του νησιού από τις γειτονικές χερσαίες περιοχές, είτε ήρθε μαζί με τους πρώτους άποικους, ως οικόσιτο ζώο, ώσπου κάποια ζώα ξέφυγαν, δημιουργώντας νέους άγριους πληθυσμούς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
  
Πρόκειται για είναι ενδημικό υποείδος του Ευρωπαϊκού αγριόγατου. Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης.
  Το σώμα του φουρόγατου είναι μεγαλύτερο από τις κοινές γάτες, και στα αρσενικά φτάνει σε μήκος τα 50 cm και η ουρά τα 30 cm. Η ουρά είναι στενότερη στη βάση και πιο φουντωτή στην άκρη. Επίσης, το χρώμα του τριχώματος είναι ανοιχτό καφέ, με σκούρες κηλίδες και ραβδώσεις. Στη ουρά υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι, ενώ το άκρο είναι πάντα μαύρο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Τρέφεται με λαγούς, πουλιά, έντομα και τρωκτικά

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

  Γεννάει 4-7 μικρά, 1-2 φορές το χρόνο. Επιπλέον, το γεγονός ότι μπορεί να ζευγαρώσει με κανονικές γάτες κάνει πιθανό το ενδεχόμενο να προκύψουν υβρίδια με αλλοιωμένο γενετικό κώδικα.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

  Μέχρι στιγμής ο πληθυσμός του Φουρόγατου είναι απροσδιόριστος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ μικρός καθώς τελεί υπό εξαφάνιση.

ΓΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

  Ο φουρόγατος ζει σε φαράγγια με θαμνώδη βλάστηση και σχετικά μεγάλο υψόμετρο (900-1.200). Γνωστή είναι η ύπαρξή του στην Κρήτη.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

  Η καταστροφή βιοτόπων και η ανθρώπινη παρουσία είναι αρνητικοί παράγοντες για την επιβίωσή του. Πιθανός είναι και ο ανταγωνισμός με κουνάβια και ο υβριδισμός με κατοικίδιες γάτες. Προστατεύεται επίσημα σύμφωνα με τη σύμβαση της Βέρνης.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

  Tο επιστημονικό όνομα του παράξενου αυτού κάτοικου του νησιού είναι Felis sylvestris cretensis, ενώ το κοινό του όνομα είναι Φουρόγατος ή κρητικός αγριόγατος.

Περισσότερα για Ειδήσεις Κρήτης

Βρείτε το kritivoice.gr και στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *