Αφιέρωμα – Από τη Σητεία μας με αγάπη | Της Βούλας Γκεμίση

Αφιέρωμα στη Σητεία από τη Βούλα Γκεμίση και το kritivoice.gr

Το άλλο πρόσωπο της Κρήτης ακούει στο όνομα Σητεία και σήμερα σας στέλνουμε χαιρετίσματα από την ανατολική πλευρά της μεγαλονήσου. 

Η δική μας τοπική φωνή, με καθιστά υπεύθυνη λοιπόν να ξεκινήσω αυτό το αφηγηματικό ταξίδι μέσα από την πόλη όπου μεγάλωσα και ζω και να σας χαρίσω απλόχερα το δικό μας στίγμα στο KritiVoice.gr

Φίλε αναγνώστη – μέσα από τη δική μου φωνή – θέλω να σε ξεναγήσω στα μονοπάτια της γραφικής γωνιάς μας και να σε έχω συνοδοιπόρο σε αυτή τη διαδρομή γιατί εδώ τερματίζει η άλλη πλευρά της Κρήτης μας. Στη Σητεία.

Και αν και είμαι σίγουρη ότι θα περιμένεις να δεις ένα ακόμα αφιέρωμα για τα αξιοθέατα και την ιστορική αναδρομή της πόλης, εγώ δεν έχω τίποτα από αυτά να σου παρουσιάσω γιατί πολύ απλά είμαι της άποψης ότι η πληροφορία σε όλες αυτές τις ιστορικές – και μη -αναφορές βρίσκεται άφθονη πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Έλα λοιπόν να σε ξεναγήσω μέσα από όλα όσα δεν διαφημίζονται. Δεν φαίνονται. Δεν δημοσιοποιούνται ή ακόμα και αν έχουν γίνει, δεν έχουν γίνει στη διάσταση που τους αρμόζει. 

Στην παράλια κωμόπολη μας θα συναντήσεις κυρίως την απλότητα. 

Ταπεινή λέξη λοιπόν είναι για εμένα ο κύριος χαρακτηρισμός της πόλης μας γιατί όσο σε άλλες περιοχές πασχίζουν να ενταχθούν μέσα σε μία πιο σύγχρονη εποχή, εδώ οι παραδόσεις προέρχονται μέσα από την απλή καθημερινότητα και τείνουν να γίνονται αξιοζήλευτη αξία. Στο βωμό της πολιτιστικής ματαιοδοξίας και του εκσυγχρονισμού, δεν πορεύονται απόλυτα οι ανθρώπινες αξίες και ίσως το μυστικό να κρύβεται στους ρυθμούς που διατηρεί η πόλη αυτή διασφαλίζοντας κάπου στο τέλος μία αληθινή ποιότητα ζωής. 

afierwma-sti-Siteia-tis-Voylas-Gkemisi-apo-ti-Siteia-me-agapi-kritivoice-FlashStory.

Εδώ, συνάντησα άτομα με μεράκι και αγάπη μα κυρίως με εθελοντική προσέγγιση στην πολιτιστική δομή της πόλης. 


Άτομα που έκαναν τις σκέψεις τους πράξη μέσα από το τίποτα και έδωσαν πνοή σε αυτές τις μικρές διοργανώσεις που αλλού μπορεί να δίνονται απλόχερα. Τα άτομα αυτά με την εθελοντική τους δράση είναι αξιέπαινα και για εμένα πάντα θα είναι οι αφανείς ήρωες που ο καθένας ξεχωριστά θα βάζει το δικό του πολύτιμο λιθαράκι σε μία συλλογική προσπάθεια προς το κοινό συμφέρον. Αυτό από μόνο του είναι αξιέπαινο αν σκεφτεί κανείς ότι αφιερώνουν χρόνο και θέληση για να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα τους αλλά και να διδάξουν στις νέες γενιές την ουσιαστική έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού. Η λέξη ομαδικότητα σε αυτό το επίπεδο είναι απλά σαν ένα μικρό στολίδι μέσα στην φυσιολογική ροή της πόλης και είναι διπλή χαρά για κάθε επισκέπτη και παρατηρητή μία τόσο συλλογική προσπάθεια.

Θα σου μιλήσω για τους νέους ανθρώπους του τόπου – με τους οποίους συναναστρέφομαι – την αγωνία να δώσουν τη δική τους μάχη μέσα στην κοινωνική δομή της πόλης θέλοντας να διατηρήσουν αναλλοίωτα θέματα όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη και η εμπορική δράση της περιοχής. Ένας αγώνας που ξεκινάει κυρίως με δομημένες συζητήσεις εμπειριών και διατηρεί τη φλόγα ζωντανή στο να συνεχίζουμε να ελπίζουμε πάντοτε στην όποια εξέλιξη. 

afierwma-sti-Siteia-tis-Voylas-Gkemisi-apo-ti-Siteia-me-agapi-kritivoice-FlashStory.

Και αν κάνεις μια βόλτα στα γραφικά στενά της πόλης, θα συναντήσεις έρημα σοκάκια που συχνά μπορεί να παραμένουν ακόμα σαν αλάνες για ατελείωτα παιχνίδια με μπάλα. Τα παιδιά της πόλης μας, έχουν την εναλλακτική εδώ να ζήσουν πιο ελεύθερα μέσα από τα ομαδικά παιχνίδια. Μοιάζει με πολυτέλεια αυτό, αν αναλογιστώ ότι οι εποχές γύρω από την έννοια του παιχνιδιού έχουν αλλάξει κατά πολύ.

Τα βήματα σου θα σε οδηγήσουν προς το λιμάνι παίρνοντας το δρόμο από την κεντρική πλατεία, θα συναντήσεις μία σειρά από όμορφα ρακάδικα, καφετέριες και θα καταλήξεις στο δρόμο με τις πάπιες όπου σε κάθε βήμα σου τα μάτια σου θα τα αγκαλιάσει το μπλε της θάλασσας με το τοπίο απέναντι σου να ξεπροβάλλει σχεδόν αμφιθεατρικά. 

afierwma-sti-Siteia-tis-Voylas-Gkemisi-apo-ti-Siteia-me-agapi-kritivoice-FlashStory.

Εδώ, όπως και σε κάθε περιοχή της Κρήτης, συναντάς κάθε καλοκαίρι τα πανηγύρια και ναι, πίσω από όλη αυτή την ομαδική προσπάθεια κρύβονται άνθρωποι που μοχθούν για ένα αποτέλεσμα και για ένα κοινό σκοπό. Να φιλοξενήσουν στο χωριό τους ανθρώπους που θα τους κάνουν να περάσουν καλά και αν και αυτό μπορεί να φαντάζει απλοϊκό η μαγεία είναι ακριβώς αυτή. 

Η απλότητα που αναφέρομαι λίγο πιο πάνω.

Η σχέση αγάπης ή μίσους που μπορεί να έχουμε κατά καιρούς με τον τόπο μας, δεν θα μπορούσε να μην είναι μία υγιής σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό γιατί κάθε προορισμός είναι φτιαγμένος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να καταλήγει στα μονοπάτια της καρδιάς μας. Εκεί, όπου οι αναμνήσεις στήνουν το δικό τους πανηγύρι και γνωρίζουν πάντα μα πάντα τον τρόπο να σε καθοδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Της Βούλας Γκεμίση

Συγγραφέας – Makestorytelling

Δείτε περισσότερα “ΕΔΩ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *