Το μυστικό ενός αγγέλου – Βούλα Γκεμίση

Η Βούλα Γκεμίση είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την δημιουργικότητα διαφορετικών ιστοριών. Γράφει ιστορίες – πολλά υποσχόμενες στον συγγραφικό χώρο –  στην ανατολική πλευρά της Κρήτης. Στην φιλήσυχη περιοχή της Σητείας η έμπνευση της συγγραφέως εκτοξεύεται στην κυριολεξία στα ύψη!

Η δημιουργός – συγγραφέας επανέρχεται συγγραφικά με μια συγκλονιστική ιστορία που αγγίζει τα όρια κινηματογραφικής ταινίας. Το νέο της μυθιστόρημα «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και είναι μία καθηλωτική ιστορία που παντρεύει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον μέσα από τη φαντασία και το μυστήριο. Τα μεταφυσικά στοιχεία του κάνουν το βιβλίο άκρως απολαυστικό παρά το ότι διακρίνουμε έντονα ανθρωποκεντρικά σημεία. 

Η συγγραφέας που ήδη συστήθηκε στο κοινό με το πρώτο έντυπο βιβλίο της «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ» – μία αισθηματική κωμωδία που ξεχωρίζει για την αμεσότητα και τον έξυπνο τρόπο γραφής προς τους αναγνώστες της, αυτή τη φορά κάνει την τεράστια έκπληξη μέσα από «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου». Μία ιστορία που είναι καθηλωτική ως προς την εξέλιξη των ηρώων της αλλά διατηρώντας έξυπνες ανατροπές και μυστήριο στην κατηγορία του φανταστικού. 

Το μυστικό που είναι καλά κρυμμένο μέσα στο πέρασμα των χρόνων ξετυλίγεται σε ένα από τα κεντρικότερα και πιο γνωστά μοναστήρια στα Μετέωρα Καλαμπάκας με την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου να πλέκει μία ξεχωριστή σχέση ευθύνης, βαθιάς πίστης και αφοσίωσης μέσα από την πλοκή με τους υπόλοιπες χαρακτήρες του βιβλίου. Η ίδια η συγγραφέας άλλωστε επηρεασμένη από τον τόπο καταγωγής της, την Καλαμπάκα, παραδέχεται ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα δώρο προς τον πατέρα της μιας και η απώλεια του την είχε κάνει να αποτραβηχτεί αρκετά χρόνια από την γραφή που τόσο αγαπούσαν και οι δύο. Ο πατέρας της έγραφε στίχους και ποίηση και ήταν ο πρώτος θαυμαστής των ιστοριών της από τότε που ήταν παιδί. Δεν ξέχασε ποτέ ότι του είχε υποσχεθεί ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα μοιραζόταν τις σκέψεις της δημόσια και ίσως μετά το θάνατο του να πέρασαν χρόνια, αλλά η ανάγκη της την οδήγησε σωστά προς την δημοσιοποίηση των ιστοριών της το 2018, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την τότε δουλειά της. Αναζητώντας την δική της διέξοδο σε κάτι που αγαπούσε πολύ.

Μέσα από την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ότι η «καλοσύνη» είναι το στοιχείο που την γοητεύει περισσότερο. Άλλωστε τα δείγματα γραφής της το αναδεικνύουν αυτό σε κάθε ιστορία της και οι αναγνώστες της την λατρεύουν ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.

Η συγγραφέας που την διακρίνει ο χαρακτηριστικός άμεσος, μεστός αλλά ιδιαίτερος τρόπος γραφής της, είναι μία δυναμική γυναίκα που δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Διατηρεί την ευγένεια, την ευθύτητα και το χαμόγελο της και μας δίνει όλες τις απαντήσεις για το δικό της μυστικό που ήρθε στο φως μέσα από την δημοσιοποίηση των κειμένων της το 2018 σε μια μεταβατική για εκείνην χρονιά και εμείς τα μαθαίνουμε όλα στην απολαυστική συνέντευξη που μας παραχώρησε:

 • Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσατε ξανά να γράφετε μετά από μία μεταβατική επαγγελματική περίοδο για εσάς;

Είναι αλήθεια. Εκείνη η μεταβατική περίοδος ήταν καταλυτική για να στρέψω τη δημιουργικότητα μου πάνω σε κάτι που αγαπούσα από παιδί. Το δύσκολο ήταν να πάρω την απόφαση να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου, κάτι που δεν είχα το θάρρος να κάνω ποτέ. Αφορμή στάθηκε η υπόσχεση που είχα δώσει κάποτε στον πατέρα μου. Του το χρωστούσα κατά κάποιο τρόπο. 

 • Πόσο δύσκολο είναι από την κωμωδία να μπείτε στη διαδικασία να γράψετε ένα βιβλίο μυστηρίου – φαντασίας;

Δεν μου είναι δύσκολη η μετάβαση στην εναλλαγή των κατηγοριών που γράφω. Γράφω επηρεασμένη από το ένστικτο μου που είναι και ο μοναδικός καθοδηγητής μου. Δεν επικρατεί κάποια στρατηγική σκέψη πάνω στο πως θα δημιουργήσω την πλοκή ενός βιβλίου ή τους ήρωες μου. Γίνομαι έρμαιο στην εξέλιξη τους και αφήνομαι στην πλοκή. Εστιάζω μόνο σε σημεία που χρειάζονται κάποιες φορές έρευνα ή καθοδήγηση στο πως θα φτάσουν οι ήρωες σε ένα αποτέλεσμα. 

 • Τι κάνει αυτή την ιστορία τόσο μοναδική στην καρδιά σας;

Νιώθω συναισθηματικά δεμένη με την ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου. Νομίζω ότι ποτέ δεν θα είμαι σε θέση να κρίνω αποστασιοποιημένα ή αντικειμενικά την πλοκή. Η Καλαμπάκα είναι ένα σημείο αναφοράς μου μέσα στο βιβλίο που ξετυλίγει την πλοκή. Είναι το μέρος καταγωγής μου. Πάντα νιώθω δέος όταν σκέφτομαι τα Μετέωρα. Είναι ένα αριστούργημα της φύσης που απλά υποκλίνομαι και είμαι περήφανη που κατάγομαι από ένα τόσο όμορφο μέρος. Η καλοσύνη μέσα από την ρεαλιστική διάσταση αντιμετώπισης της ίδιας της κοινωνίας είναι επίσης βασικό στοιχείο της ιστορίας και αυτό από μόνο του κάνει την ιστορία μοναδική μέσα στην καρδιά μου. Θα ήθελα να πιστεύω ότι τα μηνύματα που λαμβάνει ο αναγνώστης είναι σημαντικά για εκείνον. Ότι έχουν τον τρόπο τους να αγγίξουν την καθημερινότητα του και στην δική μου σκέψη ιδανικά, θα επιθυμούσα να τον προβληματίσουν ή ακόμα και να τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο. 

 • Στην ιστορία περιπλέκονται αρκετοί χαρακτήρες. Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσετε αυτούς τους ήρωες;

Καθόλου δύσκολο. Δεν σου κρύβω ότι οι ήρωες μου προυπάρχουν μέσα μου και την ώρα της δημιουργίας τους απλά εξελίσσονται. Αγαπώ όλες τις πλευρές τους. Από κάθε χαρακτήρα της ιστορίας αυτής διδάχτηκα αρκετά πράγματα όσο έγραφα την συγκεκριμένη πλοκή. Αυτό συμβαίνει σε κάθε ιστορία μου. Ήμουν πάντοτε παρατηρητής στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Η γλώσσα του σώματος είναι αυτή που προδίδει τα πάντα. 

 • Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο του βιβλίου σας;

Από την κεντρική ηρωίδα και την ίδια τη ζωή. Τη στάση και την ταπεινότητα που διατηρεί από την αρχή της ζωής της μέχρι το τέλος της και ας ξεκινάει η ιστορία ανάποδα. Υπάρχουν ανατρεπτικά στοιχεία μέσα στην ιστορία που δείχνουν ξεκάθαρα και την πηγή έμπνευσης μου. Έμπνευση επίσης αποτελούν πάντα άνθρωποι γύρω μου καθημερινοί που δεν πιστεύουν πια σε κανένα θαύμα. Είναι λυπηρό όταν συνειδητοποιείς ότι οι άνθρωποι γύρω μας απορροφημένοι από τα τόσα προβλήματα τους, αποδυναμώνονται και στα πιο απλά κάπου μέσα τους τελικά έχουν ξεχάσει τον δικό τους Θεό. Η ιστορία μου βγάζει στο φως τα καθημερινά θαύματα που δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε. 

 • Ποιο ήταν το σημείο της πλοκής που σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Δε θα κρύψω τη συγκίνηση που ένιωσα σε αρκετά σημεία όταν επικρατούσε η κοινωνική αδικία. Το στοιχείο αυτό άλλωστε λίγο – πολύ όλοι το βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Την κατακραυγή, τα γρήγορα συμπεράσματα, την απανθρωπιά είτε λεκτικά είτε μέσα από συμπεριφορές… Καταπιάστηκα με ένα φαινόμενο που δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια δεν μπορεί να εξαλειφθεί γιατί έχει να κάνει κυρίως με την προσωπική αντίληψη του καθενός και τον σεβασμό που διατηρεί πρώτα από όλα στον εαυτό του και μετά στους γύρω του. Δεν ανήκω στην μάζα των ανθρώπων που ασπάζονται ασυνείδητα αυτό το φαινόμενο. Έχω συνείδηση σε αυτά τα καθημερινά που προτιμώ να απέχω. Παρόλα αυτά έχω γίνει δέκτης αυτού, όπως ο καθένας μας και νομίζω ότι αυτό σηματοδότησε και την αρχή της ιστορίας μου. Κατά κάποιο τρόπο μέσα από την πλοκή, ξόρκισα τον βαθύ προβληματισμό μου μέσα σε μία περίοδο της ζωής μου όπου το βίωνα έντονα. Θέλω οι σχέσεις μου να είναι κρυστάλλινες – Έχω μάθει να κλείνω την πόρτα σε ότι με πονάει. Έχω μάθει να μην κρατάω κακία, να συγχωρώ, να φροντίζω τον εαυτό μου αλλά να βλέπω και την θετική πλευρά των

πραγμάτων και κάπου στο τέλος να κρατάω τις σωστές αποστάσεις. Είναι η αυτοάμυνα μου και το κάνω με συνείδηση. 

 • Πείτε μας μία φράση που χαρακτηρίζει το βιβλίο σας…

Θα δανειστώ τη φράση από τα περισσότερα σχόλια των αναγνωστών μου και θα συμφωνήσω μαζί τους ότι η φράση που χαρακτηρίζει το βιβλίο είναι ότι «Οι άνθρωποι δεν συγχωρούν…». Είναι μία φράση που χρησιμοποιείται μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας με βαθύ νόημα και μία πραγματικότητα που σηματοδοτεί και την όλη πλοκή ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Στα δικά μου μάτια αυτή η φράση απεικονίζει πάντα μία πραγματικότητα. 

 • Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας;

Τα κοινωνικά φαινόμενα αδικίας και το παιχνίδι που επικρατεί ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Μπορεί να ακούγεται σαν γενικευμένη απάντηση όμως «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου» το έγραψα σε μία περίοδο της ζωής μου που με προβλημάτιζαν έντονα κοινωνικές συμπεριφορές από ανθρώπους που συναναστρεφόμουν, διατηρώντας φυσικά αντίθετη σκέψη και στάση ζωής μπροστά σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Πηγή έμπνευσης αποτελεί επίσης η όποια ταπεινότητα διατηρώ σαν άνθρωπος. Νομίζω ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Την θαυμάζω πολύ αυτή την πλευρά σε κάποιον όταν την διακρίνω και παλεύω μέσα μου να την διατηρήσω ανεπηρέαστη όλα τα χρόνια της ζωής μου. Το κομμάτι μου αυτό θέλω να το διαφυλάξω από την όποια δυναμικότητα μπορεί να έχω σαν άνθρωπος. 

 • Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι τελικά; Ποια είναι η άποψη σας;

Δεν είμαι σε θέση να δώσω αυτή την απάντηση, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν μία ακόμα «ταμπέλα» εντυπωσιασμού. Η απάντηση είναι ότι δεν είμαι συγγραφέας. Προτιμώ να λέω ότι είμαι μία απλή δημιουργός ιστοριών. Στη συγγραφή προπονείς καθημερινά το μυαλό σου. Είσαι ένας εργάτης της γραφής και η σκέψη σου πρέπει να γονατίζει τις περισσότερες φορές. Αυτό συμβαίνει με όλους μας που αγαπάμε την συγγραφή. Αυτό

σε κάνει συγγραφέα – η όποια εξέλιξη μέσα στο χρόνο. Στα δικά μου μάτια, δεν σε κάνει συγγραφέα η έκδοση ενός βιβλίου ούτε η εμπορική διάσταση του. Εγώ κάνω αυτό που αγαπάω. Ήταν ένα κομμάτι που υπήρχε από παιδί μέσα μου και αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, έγραφα πάντα. Ο χρόνος ίσως να δίνει τις σωστές απαντήσεις σε όλο αυτό. Ωστόσο, δεν παραβλέπω τις τεχνικές συγγραφής, παρόλα αυτά, δεν πιστεύω ότι οι τεχνικές είναι αρκετές από μόνες τους. Θα βοηθήσουν στην εξέλιξη, την βελτίωση και στην δομημένη ολοκλήρωση της ιστορίας. Το μεράκι και η αγάπη προς αυτό που δημιουργείς είναι ουσιαστικά κινητήριος δύναμη σε οτιδήποτε και νομίζω ότι είναι και αυτό που διακρίνει και ο αναγνώστης. Το πάντρεμα και των δύο ίσως να είναι ικανό να φέρνουν ένα ικανοποιητικό έως πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για εμένα. Ίσως το ατόφιο – στα δικά μου μάτια – να είναι από μόνο του όλη η μαγεία. Αυτό αναζητώ στους ήρωες μου. Αυτό αναζητώ και στους ίδιους τους ανθρώπους. Όποια συναναστροφή και αν έχω μαζί τους. Δεν θέλω «τέλειους» ήρωες. Δεν θέλω «τέλειους» ανθρώπους γύρω μου.

 • Ποιες είναι οι αναγνωστικές σας προτιμήσεις;

Προς έκπληξη όλων όσων με ρωτούν κατά καιρούς, δεν ήμουν ποτέ αναγνώστης μυθιστορημάτων. Ειδικά των ερωτικών, ρομαντικών ιστοριών. Με ελκύουν περισσότερο αναγνωστικά τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, ψυχολογίας, παιδοψυχολογίας, παραψυχολογίας και αυτοβελτίωσης. Αυτά διάβαζα και από παιδί άλλωστε. Πλέον διαβάζω μυθιστορήματα, αλλά στην πρώτη επιλογή μου παραμένουν όσα ανέφερα. 

 • Πείτε μας ένα μότο που σας χαρακτηρίζει;

Όπου δεν μπορείς να κάνεις καλό, μην κάνεις ούτε κακό. Με αυτή τη φράση προσπαθώ να πορεύομαι όσο μπορώ στη ζωή μου. Υπήρχαν φορές που θα μπορούσα να ανταποδώσω την κακία σε μέγιστο βαθμό και όμως, προτίμησα να μην το κάνω. Προτίμησα απλά να αποστασιοποιηθώ. Δεν με εκφράζει αυτή η στάση ζωής. Υπάρχει θεία δίκη σε όλα για όλα. 

 • Τι δεν γνωρίζουν οι αναγνώστες σας για εσάς;

Είναι αρκετά αυτά που δεν γνωρίζουν οι αναγνώστες μου για εμένα. Όπως και πολλοί άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι. Ακόμα και πράγματα απλά. Το ότι έγραφα από παιδί ήταν κάτι που πολλοί δεν γνώριζαν. Δεν ήταν και μία πλευρά του εαυτού μου που διαφήμιζα και ίσως τελικά στην εποχή μας, ότι δεν διαφημίζεται αυτόματα για τους περισσότερους να μην υπάρχει. Εγώ προσωπικά, δεν είμαι αυτής της λογικής. Γενικά, είμαι αρκετά επιλεκτική και έχω μάθει να διαφυλάσσω αυτά που επιθυμώ να μοιραστώ με τον οποιονδήποτε. Μέσα από κάθε ιστορία μου ταυτόχρονα όμως είναι σαν να ξεδιπλώνω κομμάτια του εαυτού μου  στη γραφή μου και εύχομαι να είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν οι αναγνώστες αν και δεν σου κρύβω ότι αυτό ήταν η μεγαλύτερη συστολή που διατηρούσα πριν μπω στη διαδικασία να δημοσιοποιήσω τα γραπτά μου και νομίζω ότι θα την κουβαλάω και χρόνια. Η γραφή είναι ένα ξεγύμνωμα της ψυχής μας. Αυτό από μόνο του δεν είναι εύκολη διαδικασία. Δεν ξέρω το λόγο ακόμα που διατηρώ αυτή την συστολή. Κάποιος που γράφει μπορεί νομίζω να με καταλάβει απόλυτα. Πάντως πιστεύω ότι αν ποτέ έγραφα την ιστορία της ζωής μου πολλοί θα έμεναν άφωνοι. Δεν μου έχει χαριστεί τίποτα. 

 • Μοιραστείτε κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας μαζί μας…

Είμαι ολιγαρκής, απείθαρχη γενικά σε κοινωνικά στερεότυπα. Αντισυμβατική θα έλεγα. Δεν είμαι άνθρωπος της ύλης. Μου αρέσει η ευθύτητα. Με κερδίζει η ευγένεια. Δεν μου αρέσουν οι αγενείς άνθρωποι. Επίσης, εκείνοι που δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Αυτό τείνει πια να μοιάζει με μάστιγα στην εποχή μας και με ενοχλεί. Είμαι μοναχική κατά βάση σαν άνθρωπος, παρά το ότι δένομαι με τους ανθρώπους και όταν αγαπήσω κάποιον – το κάνω συνειδητά και βαθιά. Είμαι κατά βάση ένας αισιόδοξος άνθρωπος. Βρήκα πολλές φορές το «φως» μέσα μου γιατί αντίστοιχα αναγνώρισα και επιβίωσα στα «σκοτάδια» μου και προτιμώ επίσης συνειδητά να μοιράζομαι την θετική πλευρά μου με τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι. Χαμογελάω συχνά γιατί πιστεύω στη δύναμη που κρύβει ένα χαμόγελο. Δεν φοβάμαι εύκολα στις δυσκολίες της ζωής. Έχω θάρρος και θράσος

απέναντι στη ζωή. Θέλω να ζω τη στιγμή. Αυτοσαρκάζομαι και ενεργοποιώ πολλές φορές συνειδητά την αφέλεια μου για να ελίσσομαι σε καταστάσεις που με φέρνουν σε αμηχανία αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου αφελή. 

 • Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Σε έντυπη μορφή θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες «Ο Διάβολος των Χριστουγέννων» ένα θρίλερ, του χρόνου η συνέχεια της αισθηματικής κωμωδίας μου «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ Νο2». Παρόλα αυτά, συνεχίζω τη γραφή μου πάνω σε διαφορετικές κατηγορίες βιβλίων όπου αρκετά από αυτά τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα είτε δωρεάν είτε σε μορφή ebooks και έντυπα μέσω του blog μου makestorytelling.com. Την προσωπική μου σελίδα όπου κάποιος μπορεί να βρει όλα τα βιβλία μου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ιστορίες που είναι υπό διαδικασία δημοσιοποίησης. 

 • Πείτε μας τι θα ευχόσασταν σε κάποιον που σας διαβάζει τώρα;

Αρχικά, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και έπειτα να του εξομολογηθώ ότι ακόμα φαντάζει τεράστιο μέσα μου το γεγονός ότι κάποιος αφιερώνει χρόνο στο να διαβάσει τις σκέψεις μου. Όποιος μπει στη διαδικασία να διαβάσει «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου» εύχομαι ολόψυχα να ανακαλύψει ακόμα μία πτυχή του εαυτού του που ίσως να μην την είχε διακρίνει πριν και ολοκληρώνοντας την ιστορία να προβληματιστεί και να είναι ένα κίνητρο που θα του δώσει τροφή για σκέψη.

Η κα Γκεμίση ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τις ιστορίες της δωρεάν στην παγκόσμια πλατφόρμα του wattpad. Όπου πολλά από τα βιβλία της βραβεύτηκαν σε επίσημους και ανεπίσημους διαγωνισμούς της εφαρμογής. Το μεγαλύτερο κίνητρο δημοσιοποίησης των ιστοριών της ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει κάποτε στον πατέρα της. «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου» διακρίθηκε λίγο πριν την διαδικασία έκδοσης του σκαρφαλώνοντας στην τρίτη θέση μέσα σε εκατοντάδες συμμετοχές και οι αναγνώστες που το είχαν διαβάσει στην δωρεάν διάθεση του το έχουν ήδη χαρακτηρίσει ποιοτικό, κινηματογραφικό, καθηλωτικό, ανατρεπτικό. Ένα βιβλίο πλούσιο σε ελληνικά στοιχεία και συναισθήματα που είναι σίγουρο ότι λατρεύεις από την αρχή μέχρι το τέλος του. Είναι δεδομένο ότι η συγγραφέας πλέον μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας πάνω σε διαφορετικές κατηγορίες βιβλίων και αυτό γιατί μπορεί και πιάνει τον παλμό του αναγνώστη μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά του. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα καθώς και για το νέο της αριστούργημα αλλά και πως μπορείτε να το κάνετε δικό σας ενυπόγραφο από την ίδια τη συγγραφέα makestorytelling.com/shop

facebook page: Makestorytelling – Βούλα Γκεμίση

Ευχαριστούμε τον κύριο Ιωάννη Ασβδίδη για τη σύνταξη και την επιμέλεια του κειμένου.

Ευχαριτούμε την κυρία Βούλα Γκεμίση για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Από το kritivoice.gr τις καλύτερες ευχές μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *