Τα Ανθρωπάκια της σειράς…

Έλα να τα γνωρίσουμε παρέα. Σίγουρα γνωρίζεις κάποια από αυτά.

Μπορεί να είσαι και ένα από αυτά που με θλίψη μου θα σου πω ότι εύχομαι μετά από αυτό το άρθρο να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα και να αλλάξεις τη ρώτα σου.

Εκείνα λοιπόν τα ανθρωπάκια. Κυκλοφορούν ανάμεσα μας.

Βρίσκονται παντού. Στη δουλειά,στην τράπεζα, στο μανάβη, στην καφετέρια, στις φιλανθρωπικές οργανώσεις (κυρίως εκεί), στα επαγγελματικά ραντεβού, στο κρεοπωλείο, στο λεωφορείο ακόμα και στη στάση… παντού. Και όταν λέμε παντού εννοούμε παντού. Είναι εκείνα που συνεχίζουν μέσα σε αυτό το ρεαλιστικό τοπίο που μας κατακλύζει και μας επισκιάζει από εμετικά πρότυπα να συνεχίζουν να επιμένουν στην ηθικολογία της ντροπής. Και αν ακόμα δεν κατάλαβες για ποια ανθρωπάκια λέω θα σου τονίσω ότι εκείνα τα ανθρωπάκια που μπορεί να έχουν την τέλεια ζωή ή έστω να προσπαθούν να την έχουν, είναι εκείνα που φυσικά τα ξέρουν και τα επικρίνουν όλα.

Είναι οι δικαστές σε οτιδήποτε προσβάλλει την κοινή ηθική. Βλέπεις χαλάει η αισθητική τους σε οτιδήποτε χειροκροτείτε ως ανήθικο από μια κοινή γνώμη γεμάτο από ορθολογικούς κανόνες. Τα ίδια ανθρωπάκια μοιάζουν άψογα προγραμματισμένα στην έξω κοινωνία. Έχουν φαινομενικά μια πολύ καλή δουλειά. Είναι στελέχη ή μεγαλό –στελέχη, έχουν πάντα αυτή την εμετική σοβαροφάνεια τους που τους επικαλύπτει μια τελειότητα που αν δεν μπεις στη διαδικασία μπορεί να σου περάσει και απαρατήρητη. Φοράνε πάντα κοστούμι και γραβάτα. Είναι πάντα καθαροί, δείχνουν σχεδόν μυγιάγγιχτοι.

Δεν μπορεί τίποτα άλλωστε να χαλάσει την τέλεια εικόνα τους. Επιζητούν πάντα να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη μεγαλομανία τους.Κανένα ίχνος ταπεινότητας. Πολλά από αυτά τα ανθρωπάκια είναι ορκισμένοι εργένηδες ή στην καλύτερη εκδοχή τους έχουν την τέλεια οικογένεια. Γυναίκα, παιδιά,σκύλο και -συνήθως- έναν υπέροχο κήπο.

Τα ανθρωπάκια της σειράς είναι οι άνθρωποι του ψεύδους της διπλανής μας πόρτας.

Πρέπει να σε τρομάζουν γιατί η δική τους ανηθικότητα μπορεί να μη περιορίζεται στους ηθικούς κανόνες μόνο μιας κοινωνίας που επικρίνει το διαφορετικό και οτιδήποτε ξεφεύγει μέσα από αυτούς. Απλώνεται ή καλύτερα εξαπλώνεται σαν επιδημία μέσα στην εργασία τους. Στο κόσμο που συναναστρέφονται γιατί κυρίως τροφοδοτούνται από το «φαίνεται» της εξουσίας τους.

Τα ανθρωπάκια της σειράς είναι επιλεκτικά με τη φτώχεια τους.

Δεν αναλώνονται σε τίποτα ποιοτικό επί της ουσίας. Είναι φτερά στον άνεμο. Θα μιλήσουν άσχημα στη σερβιτόρα που μπορεί να τους σερβίρει τον καφέ. Θα το παίξουν οικογενειάρχες, αλλά θα καλοκοιτάξουν την ταμεία στο σούπερ μάρκετ. Θα προσφέρουν καραμέλα στο παιδί τους, αλλά την ίδια ώρα θα στείλουν μήνυμα στη δυνητική τους γκόμενα.  Θα έχουν πάντα κάτι κακό να πουν για ένα συνάδελφο τους γιατί πάντα φταίει κάποιος άλλος. Όχι οι ίδιοι.

Θα διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Θα την περάσουν από κόσκινο μέχρι να βρουν τελικά όλα εκείνα τα σωστά σημεία που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους εκδοχή για να μη δείξουν ποτέ ότι έκαναν λάθος. Πίσω από τα πανάκριβα γυαλιά ηλίου τους θα νομίζουν ότι κρύβονται καλά. Και όσο μπορούν και παραμυθιάζουν τους πάντες, αλλά κυρίως τον εαυτό τους, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού τους δε θα μπορούν  τίποτα αληθινό να κουβαλήσουν κάτω από τη σκεπή που τους προστατεύει.

Μία ματαιότητα από ανούσια γεγονότα που θα σε κάνουν να νιώσεις λίγο καλά μέσα σου είσαι. Ένα αξιολύπητο πλάσμα.

Δεν έμεινε τίποτα εδώ. Ούτε η ειλικρίνεια. Κυρίως για να νιώθεις άνθρωπος. Καιρός μάλλον να μαζεύεις τα πράγματα σου αν είσαι ένας από αυτούς και να αλλάξεις ρώτα στη ζωή. Να δεις τις αλήθειες σου. Με ποιους πραγματικά θέλεις να είσαι, πως πραγματικά θέλεις να ντύνεσαι, αν υπάρχει λίγο ποιότητα στο χρόνο της ημέρας σου, αν σε προβληματίζει ακόμα εκείνος ο ζητιάνος που προσπέρασες στο δρόμο. Αν όλα αυτά συμβαίνουν, ίσως να έχεις ακόμα κάτι μέσα σου. Μπορεί και να το σώσεις. Αν όχι, εύχομαι να βρεις το δρόμο σου σύντομα γιατί θα παραμείνεις στην ουρά με τις χαμένες ψυχές. Αν έχεις οικογένεια, και εδώ είναι το δύσκολο, εύχομαι στα παιδιά σου να διδάξεις το σωστό δρόμο για να μπορέσουν να ξεφύγουν από το ίδιο τους το ψέμα που τους τάισες πρώτος εσύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *