Παγίδες από ζημιές στο φαράγγι Πατσού

Το φαράγγι της Πατσού αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και πολυσύχναστα αξιοθέατα του Ρεθύμνου. «Βιτρίνα» για τον τουρισμό του Δήμου Αμαρίου, προσελκύει πολλούς επισκέπτες από ολόκληρη την Κρήτη αλλά και τουρίστες, τόσο για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που περιβάλλει το φαράγγι αλλά και για θρησκευτικούς λόγους, καθώς το προσκύνημα στον Άγιο Αντώνιο συγκεντρώνει πιστούς σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, λάτρεις του συγκεκριμένου τουρισμού, έχουν παρατηρήσεις και παράπονα για την κατάσταση, την οποία βρίσκουν τα τελευταία δύο χρόνια το πανέμορφο φαράγγι.

Οι προσβάσεις είναι σχεδόν ακατάλληλες, τα ξύλινα γεφυράκια είναι σχεδόν κατεστραμμένα, υπάρχουν σκουπίδια και παρατηρείται έλλειψη καθαρισμών και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που οι προσβάσεις για τον επισκέπτη του φαραγγιού της Πατσού δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση» ανέφερε στην εφημερίδα του rethemnosnews.gr, μέλος ορειβατικού συλλόγου για να συμπληρώσει «Πέρυσι το καλοκαίρι τα ξύλα στα γεφυράκια ήταν σχεδόν σάπια ενώ σε καίρια σημεία δεν υπήρχαν προσβάσεις ή είχαν τοποθετηθεί μαδέρια που κουνούσαν πέρα δώθε. Φέτος η εικόνα ελάχιστα έχει αλλάξει. Στο πρώτο γεφυράκι της αφαίρεσαν τα σάπια ξύλα και τα άφησαν εκεί δίπλα, διόρθωσαν κάποια άλλα αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μαδέρια ή να μην υπάρχουν προσβάσεις σε σημεία σημαντικά, όπως στο τέλος του φαραγγιού όπου βρίσκεται μια τεράστια κολύμπα όπου η επιλογές είναι είτε να πηδήξεις μέσα και να κολυμπήσεις (που αν κρατάς κινητό ή φωτογραφική μηχανή είναι αδύνατο ή δεν ξέρεις μπάνιο) ή να πιαστείς στο πλάι του βράχου με κίνδυνο να πέσεις, αλλιώς έξω από το φαράγγι δεν βγαίνεις.»

Άλλος επισκέπτης μας είπε: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσού έχει φροντίσει κάπως το χώρο γύρω από το ναό του Αγίου Αντωνίου ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί και να θαυμάσει το πανέμορφο τοπίο, όμως από εκεί και κάτω αρχίζουν τα δύσκολα. Οι τουρίστες που επισκέπτονται το φαράγγι και είναι πολλοί, ειδικά οι ορθόδοξοι, οι οποίοι συνδυάζουν προσκύνημα και γνωριμία με την κρητική φύση , ενθουσιάζονται με αυτό που βλέπουν στην αρχή αλλά όταν επιχειρούν να κατέβουν παρακάτω δυσκολεύονται πάρα πολύ και έτσι επιστρέφουν πίσω ή φθάνουν μέχρι ένα σημείο και δεν ολοκληρώνουν τη διαδρομή.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του rethemnosnews.gr ο Δήμος Αμαρίου έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για να παρέμβει στο φαράγγι της Πατσού ενώ ενήμερος για την κατάσταση είναι και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα τουρισμού κ. Κυριάκος Κώτσογλου.

Ζητούμενο αποτελεί να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και να κατασταθεί ασφαλή η πρόσβαση στο συγκεκριμένο φαράγγι, το οποίο προτιμούν ντόπιοι αλλά και ξένοι φυσιολάτρες.

Σύμφωνα πάντως με λάτρεις της ορειβασίας και των περιπατητικών διαδρομών, η ιδέα για την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης τέτοιων φαραγγιών, ίσως να συνέβαλε καθοριστικά στην συντήρηση τέτοιων υποδομών. Με εξαίρεση το  φαράγγι της Σαμαριάς, που έχει φορέα διαχείρισης και είναι η λειτουργία του υποδειγματική,  σε όλα τα άλλα φαράγγια, τα οποία είναι επισκέψιμα, διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, καταλληλότητας των υποδομών αλλά και καθαριότητας.

Πηγή: rethemnosnews.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *